Το Tribolium castaneum είναι ένα μικρό σκαθάρι της οικογένειας Tenebrionidae και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα παράσιτα αποθηκευμένων τροφίμων παγκοσμίως.
Το έντομο αυτό προσβάλλει κυρίως προϊόντα δημητριακών, όπως το αλεύρι, τα δημητριακά πρωινού, τα ζυμαρικά, τα μπισκότα, τα όσπρια (π.χ. φασόλια), τους ξηρούς καρπούς και τα καρύδια. Οι προσβολές προκαλούν ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση των τροφίμων, ενώ η παρουσία του εντόμου μπορεί να οδηγήσει σε αλλοιώσεις της γεύσης και της οσμής λόγω των μεταβολικών προϊόντων και των εκκρίσεών του.
Εκτός από τις απώλειες τροφίμων, το Tribolium castaneum μπορεί να προκαλέσει και αλλεργικές αντιδράσεις σε ευαίσθητα άτομα. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι προσβεβλημένα προϊόντα μπορεί να οδηγήσουν σε μολύνσεις στις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις, προκαλώντας δευτερογενείς φθορές σε ξύλινες επιφάνειες ή δομές.
Το σκαθάρι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό και έχει τη δυνατότητα να επιβιώνει σε ποικίλες θερμοκρασίες, καθιστώντας τον έλεγχο των πληθυσμών του δύσκολο. Η καταπολέμηση του απαιτεί σωστή υγιεινή στις αποθήκες, παρακολούθηση, καθώς και εφαρμογή φυσικών ή χημικών μεθόδων ανάλογα με την περίπτωση.
Το έντομο αυτό προσβάλλει κυρίως προϊόντα δημητριακών, όπως το αλεύρι, τα δημητριακά πρωινού, τα ζυμαρικά, τα μπισκότα, τα όσπρια (π.χ. φασόλια), τους ξηρούς καρπούς και τα καρύδια. Οι προσβολές προκαλούν ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση των τροφίμων, ενώ η παρουσία του εντόμου μπορεί να οδηγήσει σε αλλοιώσεις της γεύσης και της οσμής λόγω των μεταβολικών προϊόντων και των εκκρίσεών του.
Εκτός από τις απώλειες τροφίμων, το Tribolium castaneum μπορεί να προκαλέσει και αλλεργικές αντιδράσεις σε ευαίσθητα άτομα. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι προσβεβλημένα προϊόντα μπορεί να οδηγήσουν σε μολύνσεις στις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις, προκαλώντας δευτερογενείς φθορές σε ξύλινες επιφάνειες ή δομές.
Το σκαθάρι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό και έχει τη δυνατότητα να επιβιώνει σε ποικίλες θερμοκρασίες, καθιστώντας τον έλεγχο των πληθυσμών του δύσκολο. Η καταπολέμηση του απαιτεί σωστή υγιεινή στις αποθήκες, παρακολούθηση, καθώς και εφαρμογή φυσικών ή χημικών μεθόδων ανάλογα με την περίπτωση.