Σε δοκιμασία βρίσκεται ο κλάδος των βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα
Αναστολή διαπίστευσης για τους φορείς πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων IRIS και Terra Cert
Σε δοκιμασία βρίσκεται ο κλάδος των βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα, μετά τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) να αναστείλει για έξι μήνες τη διαπίστευση δύο σημαντικών φορέων πιστοποίησης, του IRIS και της Terra Cert, έπειτα από διαπιστωμένες παρατυπίες κατά τη διαδικασία αξιολόγησης.

Η αναστολή αφορά το πιστοποιητικό 367-7 (Β3/15) και θα παραμείνει σε ισχύ για έξι μήνες, διάστημα στο οποίο ο φορέας θα κληθεί να αποκαταστήσει τις αδυναμίες που διαπιστώθηκαν. Ο IRIS, με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης, δραστηριοποιείται στον χώρο της πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων από το 2006.
Σύμφωνα με το Ε.ΣΥ.Δ., η απόφαση στοχεύει στη διασφάλιση της αξιοπιστίας του συστήματος πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων. Οι πιστοποιήσεις που έχουν ήδη εκδοθεί από την Terra Cert παραμένουν σε ισχύ, ωστόσο οι διαδικασίες νέων πιστοποιήσεων παγώνουν μέχρι την άρση της αναστολής.
Παράγοντες του κλάδου εκφράζουν ανησυχίες για πιθανές επιπτώσεις στην εικόνα των ελληνικών βιολογικών προϊόντων τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά. Από την πλευρά τους, οι αρμόδιες αρχές υπογραμμίζουν ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και η αξιοπιστία του συστήματος πιστοποίησης.

Η υπόθεση του IRIS
Στις 4 Αυγούστου 2025, το Ε.ΣΥ.Δ., κατά την 520ή συνεδρίασή του, αποφάσισε ομόφωνα την εξάμηνη αναστολή της διαπίστευσης του φορέα IRIS. Η απόφαση βασίστηκε σε πορίσματα έκτακτων ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν στα μέσα Ιουλίου, όπου εντοπίστηκαν μη συμμορφώσεις με τους κανονισμούς διαπίστευσης.Η αναστολή αφορά το πιστοποιητικό 367-7 (Β3/15) και θα παραμείνει σε ισχύ για έξι μήνες, διάστημα στο οποίο ο φορέας θα κληθεί να αποκαταστήσει τις αδυναμίες που διαπιστώθηκαν. Ο IRIS, με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης, δραστηριοποιείται στον χώρο της πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων από το 2006.
Αναστολή και στην Terra Cert
Αντίστοιχη απόφαση ελήφθη λίγες ημέρες αργότερα και για τον φορέα Terra Cert, με ισχύ από τις 12 Αυγούστου 2025, μετά από ελέγχους στα τέλη Ιουλίου. Η αναστολή αφορά το πιστοποιητικό 1332-1 (Β3/3) και έχει διάρκεια επίσης έξι μηνών.Σύμφωνα με το Ε.ΣΥ.Δ., η απόφαση στοχεύει στη διασφάλιση της αξιοπιστίας του συστήματος πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων. Οι πιστοποιήσεις που έχουν ήδη εκδοθεί από την Terra Cert παραμένουν σε ισχύ, ωστόσο οι διαδικασίες νέων πιστοποιήσεων παγώνουν μέχρι την άρση της αναστολής.
Επιπτώσεις για την αγορά
Η ταυτόχρονη αναστολή δύο μεγάλων φορέων δημιουργεί αναταράξεις στην αγορά, καθώς αρκετοί παραγωγοί που βρίσκονταν σε διαδικασία πιστοποίησης καλούνται να στραφούν σε άλλους φορείς, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει καθυστερήσεις και πρόσθετο κόστος.Παράγοντες του κλάδου εκφράζουν ανησυχίες για πιθανές επιπτώσεις στην εικόνα των ελληνικών βιολογικών προϊόντων τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά. Από την πλευρά τους, οι αρμόδιες αρχές υπογραμμίζουν ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και η αξιοπιστία του συστήματος πιστοποίησης.