Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook

Αγγελική: Οδηγός καλλιέργειας, συντήρησης & περιποίησης

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την καλλιέργεια της Αγγελικής

Αγγελική (Pittosporum tobira) οικ. ΡΙTTOSΡΟRACΕΑΕ



Το γένος Pittosporum οφείλει την ονομασία του στις ελληνικές λέξεις “πίσσα” και “σπόρος”, εξαιτίας μιας κολλώδους ουσίας που περιβάλλει τους σπόρους.


Περιγραφή: Αειθαλής θάμνος, ύψους 2 - 4 μέτρων, με σφαιρικό σχήμα. Φύλλα δερματώδη γυαλιστερά, άνθη μικρά άσπρα-κρεμ στην άκρη των βλαστών, με όμορφο λεπτό άρωμα. Ανθίζει στο διάστημα Μαίου-Ιουνίου. Σπόροι κόκκινοι που φέρονται σε πράσινους καρπούς το φθινόπωρο. Υπάρχει και ποικιλία του φυτού με άσπρο χρωματισμό στην ττεριφέρεια του Φύλλου.
Στα είδη του γένους ανήκουν δέντρα και θάμνοι που μεγαλώνουν 2 έως 30 μέτρα σε ύψός. Τα φύλλα εμφανίζονται σπειροειδώς ή κυκλικά και είναι απλά, με μία κυματιστή άκρη. Τα λουλούδια φυτρώνουν μεμονωμένα ή σε συστάδες. Κάθε λουλούδι έχει πέντε σέπαλα και πέντε πέταλα και συχνά έχουν γλυκό άρωμα. Ο καρπός του είναι μια ξυλώδης κάψουλα, που σκάει καθώς ωριμάζει για να απελευθερώσει τους πολυάριθμους σπόρους. Οι σπόροι είναι καλυμμένοι με μία κολλώδη, ρητινώδη ουσία. Το γένος ονομάστηκε Πιττόσπορο (Pittosporum) από αυτούς τους κολλώδεις σπόρους, από την ελληνική λέξη πιττόσπορο που σημαίνει πισσόσπορο (πίσσα-σπόρος).

Τοποθέτηση: Σε εδάφη βαθιά που να αποστραγγίζουν καλά. Σε φωτεινές θέσεις, αλλά επίσης αναπτύσσεται ικανοποιητικά και στην ημισκιά. Αντέχει στα παραθαλάσσια μέρη, σε ξερά κλίματα και στη ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Καλλωπιστικά στοιχεία:Τα γυαλιστερά φύλλα, τα μικρά άσπρα λουλούδια και οι κόκκινοι καρποί του.

Χρήση: Είναι ένα από τα βασικά φυτά που χρησιμοποιούνται για μπορντούρα, επειδή έχει πυκνό και ωραίο φύλλωμα. Χρησιμοποιείται επίσης για δημιουργία γεωμετρικών σχημάτων, όταν δέχεται το ανάλογο ψαλίδισμα. Είναι ακόμη κατάλληλο για μοναχική φύτευση ή φύτευση στη σειρά. Με ανάλογο κλάδεμα μπορεί να διαμορφωθεί και σε δεντρύλλιο.

Κλάδεμα: Τα φυτά που είναι διαμορφωμένο σε μπορντούρα ψαλιδίζονται δυο φορές το χρόνο (Απρίλιο και lούνιο). Όταν κλαδεύουμε μοναχικά φυτά, αφαιρούμε τους βλαστούς που ξεφεύγουν από το γενικό σχήμα του φυτού, καθώς επίσης και κάθε ξερό, σπασμένο ή αρρωστημένο βλαστό, στο διάστημα Μαρτίου - Απριλίου.

Πoλ/σμός: Γίνεται εύκολα με σπόρο, αφού προηγουμένως καθαριστεί από τη φλούδα του και στρωματωθεί σε μίγμα τύρφης και περλίτη, σε αναλογία 1:1 σε όγκο. Το κιβώτιο στρωμάτωσης τοποθετείται σε θερμοκρασία δωματίου. Φροντίστε να διατηρείται το μίγμα υγρό. Οι σπόροι θα βλαστήσουν σε 50-60 μέρες.

Φροvτίδες: Τα φύλλα του φυτού πρέπει να καθαρίζονται για να διατηρούν το γυαλιστερό χρώμα τους, αλλά και για να μην παρεμποδίζονται οι σημαντικές λειτουργίες του φυτού. Στο διάστημα Μαϊου - Σεπτεμβρίου μπορούν να γίνονται 3 - 4 λιπάνσεις με πλήρη λιπάσματα, για να επταχύνεται η ανάπτυξη του φυτού και να βελτιώνεται η όλη εμφάνισή του.


Ποικιλίες

Το pittosporum undulatum ή αλλιώς 'Γλύκό πιττόσπορο', από την ανατολική Αυστραλία είναι ένα αγριόχορτο που εισβάλει σε κάποιες περιοχές. Το Karo (Pittosporum crassifolium) είναι ένα μικρό άγριο δέντρο ή θάμνος, ενδημικό στη Νέα Ζηλανδία. Τα ώριμα δέντρα φτάνουν περίπου τα 5 μέτρα ύψος. Το Karo έχει πυκνό σκουροπράσινο δερματώδες φύλλωμα και μικρά κοκκινο-μώβ λουλούδια. Αντίθετα το Pittosporum tenuifolium και το P. eugenioides, και τα δύο από τη Νέα Ζηλανδία αλλά και το Pittosporum tobira από τη νότια Ιαπωνία καλλιεργούνται ευρέως ως καλλωπιστικά φυτά στις θερμές περιοχές.

Το Pittosporum tobira (Ιαπωνικό Πιττόσπορο - Αγγελική) είναι ένας όμορφος πλατύφυλλος θάμνος (ή μικρό δέντρο) μπορεί να φτάσει τα 4,6 μέτρα ύψος και περίπου το ίδιο σε πλάτος. Γενικά το Ιαπωνικό Πιττόσπορο ψηλώνει στη σκιά ενώ αυτά που μεγαλώνουν με πλήρη ηλιοφάνεια γίνονται πιο μαζεμένα. Και στις δύο περιπτώσεις το φυτό παίρνει μια κατακόρυφη στρογγυλεμένη μορφή με κλαδιά που εκτείνονται ακτινοειδώς γύρω από τον κάθε μίσχο. Αυτό το Πιττόσπορο είναι ενδημικό στην Κίνα και στην Ιαπωνία, αλλά χρησιμοποιείται σαν καλλωπιστικό φυτό σε ηπιότερα κλίματα, σε όλον τον κόσμο.

Το Pittosporum tobira μπορεί να φυτευτεί σαν φυτό εσωτερικού χώρου ή σαν φυτό γλάστρας. Το Πιττόσπορο αυτό βγάζει ανοιχτόχρωμα φύλλα και αναπτύσσεται καλύτερα στη σκιά. τα λουλούδια του είναι μικρά, λευκά και πολύ αρωματικά. Οι ανθοκόμοι χρησιμοποιούν κοτσάνια και φύλλα του φυτού για να 'γεμίζουν' κενά στις συνθέσεις με λουλούδια.

Οι θάμνοι του Πιττόσπορου δεν μεγαλώνουν γρήγορα, αλλά μπορούν τελικά να διαμορφώσουν έναν θαμνώδη φράκτη που θα διασφαλίζει τον προσωπικό μας χώρο, καθώς εμποδίζει στον θόρυβο και στα καυσαέρια να εισβάλλουν. Επειδή οι θάμνοι Pittosporum tobira αντέχουν το αλμυρό νερό, χρησιμοποιούνται ευρέως στη διαμόρφωση ανοιχτών χώρων και κήπων σε παραθαλάσσιες περιοχές. Κάποιες ποικιλίες Αγγελικής χρησιμοποιούνται ως μικρά αειθαλή δέντρα, που χαρίζουν μια λεπτή εξωτική νότα. Η ποικιλία Pittosporium tobira 'Variegata' έχει δίχρωμα λευκά και ανοιχτοπράσινα φύλλα με λευκά αρωματικά λουλούδια, που ανθίζουν το καλοκαίρι. Το δίχρωμο φύλλο αυτού του φυτού δεν καίγεται από τον δυνατό ήλιο όπως τα περισσότερα φυτά με δίχρωμα φύλλα.

Τα είδη του Πιττόσπορου περιέχουν κάποιες τοξικές ουσίες τους σαπωνίνες. Αυτές βρίσκονται σε πολλές τροφές, όπως σε μερικά φασόλια και παρόλο που είναι αρκετά τοξικές για τους ανθρώπους απορροφώνται ελάχιστα από τον οργανισμό και η μεγαλύτερη ποσότητα αποβάλλεται δίχως προβλήματα. Επίσης καταστρέφονται αν το φαγητό είναι καλομαγειρεμένο. Είναι πολύ πιο τοξικές για κάποια πλάσματα όπως τα ψάρια. Οι σαπωνίνες που προέρχονται από Πιττόσπορο έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν σαν σαπούνι ή σαν απωθητικό πουλιών. Μιας και είναι πολύ πικρές μπορούν να ψεκαστούν πάνω σε φυτά που δεν θέλουμε να φαγωθούν από πουλιά. Αφαιρούνται εύκολα με το πλύσιμο και ξεπλένονται ακόμα και με τη βροχή.



Πηγές:
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Minagric.gr
http://en.wikipedia.org/wiki/Pittosporum
http://www.floridata.com/ref/P/pitt.cfm
http://www.ezinearticles.com/
http://www.pfaf.org/database/plants.php?Pittosporum+phillyreoides

Νέα / Ενημερώσεις

Οι βασικές αρχές τις νομοθεσίας που πρέπει όλοι οι αγρότες να τηρούν σύμφωνα με τους Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης: Γενικές Υποχρεώσεις Γεωργών / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Κυριακή 24 Μαρτίου 2024)
Εδαφοκάλυψη: πλεονεκτήματα και τρόπος εφαρμογής Τύποι εδαφοκάλυψης και οδηγίες για τη συνθετική εδαφοκάλυψη / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024)
Άμεση παύση πώλησης και χρήσης σκευασμάτων με δραστική ουσία CAPTAN Απόσυρση σκευασμάτων / Νέα / Ειδήσεις (Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024)
Ενημερωτικό Δελτίο Χειμώνας 2024 - Plantpro.gr / Ενημερώσεις (Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024)
Πρώτη στο διαγωνισμό TASTE ATLAS η πατάτα Κάτω Νευροκοπίου Δράμας Πρώτη στο διαγωνισμό TASTE ATLAS AWARDS 2023-2024 / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024)
Ασφαλιστικές εισφορές: Τι θα πληρώσουν οι αγρότες με το νέο έτος Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας θα ενεργοποιηθεί κατά την έκδοση των εισφορών Ιανουαρίου 2024 / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024)
Τεχνικές Προδιαγραφές Θερμοκηπίων Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κατασκευή και τον εξοπλισμό / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023)
Ταξινόμηση, Επισήμανση & Συσκευασία Χημικών Ουσιών και Μειγμάτων CLP: Νέα σήμανση / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023)
Ενημερωτικό Δελτίο Φθινόπωρο 2023 & Εφαρμογή για κινητά / Ενημερώσεις (Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023)
Λίστα κατάλληλων σκευασμάτων για χρήση στη βιολογική γεωργία Εισροές Εγκεκριμένες για Χρήση στη Βιολογική Γεωργία / Νέα / Ειδήσεις (Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023)