Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επιπλέον, μοιραζόμαστε πληροφορίες που αφορούν τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας με συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων, οι οποίοι ενδεχομένως να τις συνδυάσουν με άλλες πληροφορίες που τους έχετε παραχωρήσει ή τις οποίες έχουν συλλέξει σε σχέση με την από μέρους σας χρήση των υπηρεσιών τους.
Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας, συναινείτε στη χρήση των cookies και αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους ορους χρήσης μας. Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος της ιστοσελίδας μας μπορείτε ανα πάσα στιγμή να διαγραψετε το λογαριασμό σας.
Αλτερνάρια: Ασθένεια κυρίως του φυλλώματος. Το παθογόνο παραμένει σε ξηρούς προσβεβλημένους ιστούς για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε συνθήκες υψηλής υγρασίας παράγονται άφθονα σπόρια, με ξηρό καιρό και αέρα διασπείρονται και στη συνέχεια με υγρό καιρό βλαστάνουν και μολύνουν. Συνεπώς εναλλαγή υγρού - ξηρού καιρού και ταυτοχρόνως θερμού είναι οι ιδανικές συνθήκες για την ασθένεια. Εκδηλώνεται πρώτα στα κατώτερα φύλλα των λιγότερο εύρωστων φυτών. Σπάνια εκδηλώνεται σε νεαρά και ζωηρά φυτά. Στα νεαρά φυτά ή και αργότερα μπορεί να εμφανιστούν κηλίδες στην καλλιέργεια με συμπτώματα σήψεων λαιμού ή καχεκτικά φυτά με κηλίδες σε φύλλα ή βλαστούς και εσωτερικό μεταχρωματισμό που αποτελούν πιθανές εστίες μόλυνσης από αδρομυκώσεις (βερτισιλλίωση, φουζαρίωση) ή σκληρωτίνια κλπ. Δεν αντιμετωπίζονται με χημικά μέσα.
Έλεγχος: Να ξεριζώνονται και να καταστρέφονται τα φυτά με ύποπτα συμπτώματα. Η ασφαλής διάγνωση να γίνεται με τον γεωπόνο – σύμβουλο της καλλιέργειας και μετά να ακολουθεί η αντιμετώπιση.
Συνιστώνται εφαρμογές ανά 10 ήμερο με σκευάσματα επαφής σε ευνοϊκές για την ασθένεια συνθήκες. Η εφαρμογή μπορεί να είναι συνδυασμένη με τον περονόσπορο. Τα διασυστηματικά σκευάσματα κατά του περονοσπόρου δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά για την αλτερνάρια.
Έναρξη επεμβάσεων με την εμφάνιση προσβολών ή όταν τα φυτά αρχίζουν να «αδυνατίζουν».
Στη κατηγορία ανήκουν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί: Alternaria spp., Alternaria alternata, Alternaria solani,
Σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας
Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας
Για να δείτε τα επιτρεπόμενα σκευάσματα (μυκητοκτόνα ή βακτηριοκτόνα) για την αντιμετώπιση της ασθένιας, καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους, σύμφωνα με το Υπουργειο αγροτικής ανάπτυξης εισέλθετε στο σύστημα
Με το Plant Protection έχετε πρόσβαση στις λίστες των επιτρεπόμενων σκευασμάτων ανά καλλιέργεια, τις οδηγίες χρήσης, τα δοσολογικά σχήματα, και τον τρόπο εφαρμογής τους, εύκολα, γρήγορα, αξιόπιστα.