Στο χωράφι: παρατηρείται νωρίς σήψη στο σημείο του λαιμού ή λίγο πιο πάνω. Εμφανίζεται μια υδατώδης επιμήκης κηλίδα, που σύντομα γίνεται πρασινοκαστανή και ο φλοιός καθίσταται μαλακός και βυθίζεται. Τα στελέχη των φυτών συρρικνώνονται και τα φυτά πίπτουν στο έδαφος. Οταν η σήψη επεκταθεί στο ριζικό σύστημα, τα φυτά νεκρώνονται.
Συμπτώματα αλτερναρίωσης: (Altenaria solani):
Στα νεαρά φυτά στο φυτώριο ή στο χωράφι, μετά τη μεταφύτευση παρατηρείται σήψη στο λαιμό που χαρακτηρίζεται από σκούρες βυθισμένες κηλίδες. Πολλές φορές υπάρχει στενή μελανή λωρίδα από τον λαιμό μέχρι την κορυφή του φυτού. Η κορυφή των φυτών παρουσιάζει κάμψη και η ανάπτυξη σταματά.
Στα αναπτυγμένα φυτά, τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται στα φύλλα της βάσης με μορφή καστανών κηλίδων ενός περίπου εκατοστού με συγκεντρικούς κύκλους (μορφή στόχου). Οι κηλίδες εμφανίζονται αργότερα και στα νεώτερα φύλλα. Τα φύλλα, κυρίως της βάσης, όταν έχουν έντονη προσβολή κιτρινίζουν, σχίζονται και τελικά ξηραίνονται. Πολλές φορές οι κηλίδες στα παλαιότερα φύλλα περιβάλλονται από κίτρινη άλω. Οι κηλίδες εμφανίζονται και στα στελέχη, στους μίσχους και στους ποδίσκους των καρπών. Η προσβολή στους καρπούς αρχίζει από το σημείο πρόσφυσης με τον ποδίσκο, με μικρή μαύρη κηλίδα, που αργότερα βυθίζεται και εμφανίζει μαύρη εξάνθηση.
Καλλιεργητικά μέτρα:
α) Χρήση υγιούς σπόρου, χρήση υγιών σπορόφυτων και απομάκρυνση των προσβεβλημένων φυτών.
β) Αραιή εφαρμογή ποτισμάτων, για την αποφυγή υπερβολικής υγρασίας.
γ) Καλή αποστράγγιση του εδάφους. Η προσθήκη άμμου και κοπριάς βελτιώνει την αποστράγγιση.
Η σπορά να γίνεται κάτω από κατάλληλες, κατά περίπτωση, θερμοκρασίες, ώστε να ευνοείται το γρήγορο φύτρωμα.
Ισορροπημένη λίπανση (Το άζωτο και το κάλιο ευνοούν την ασθένεια, ενώ ο φώσφορος την περιορίζει.).