Προσβάλλει φυτά όλων των ηλικιών και όλα τα φυτικά μέρη τους. Η εμφάνιση της ασθένειας ευνοείται από χαμηλή σχετικά θερμοκρασία (18-23
oC) και υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία (μεγαλύτερη από 90%). Το παθογόνο εισέρχεται στο φυτό είτε με απευθείας διάτρηση της επιδερμίδας είτε μέσω πληγών. Στα φύλλα, η προσβολή ξεκινά από την κορυφή των φυλλιδίων, επεκτείνεται σε ολόκληρο το φύλλο, μετά στον μίσχο, στον βλαστό, στο στέλεχος. Στους βλαστούς οι προσβολές εμφανίζονται σαν γαλακτόχροες κηλίδες κατά μήκος του βλαστού. Οταν περιβάλλουν τον βλαστό, το τμήμα πάνω από την προσβολή ξεραίνεται. Τα στελέχη μπορεί επίσης να προσβληθούν από τις πληγές, που δημιουργούνται από το κλάδεμα ή τους σπάγγους υποστύλωσης. Στην προσβεβλημένη περιοχή σχηματίζονται συγκεντρικοί κύκλοι με τις γκρί καρποφορίες του μύκητα. Τα άνθη μπορεί να μολυνθούν σε όλα τα μέρη τους. Στους καρπούς, οι μολύνσεις συνήθως ξεκινούν από τα γηρασμένα πέταλα, προχωρούν στα σέπαλα και μέσω αυτών στους αναπτυσσόμενους καρπούς. Μπορεί επίσης οι καρποί να μολυνθούν από τα προσβεβλημένα νεκρά πέταλα, που παραμένουν προσκολλημένα στους καρπούς. Ετσι, οι καρποί μολύνονται γύρω από τον ποδίσκο ή στην κορυφή τους παρουσιάζοντας σήψη με υδαρείς και μαλακούς ιστούς. Τα προσβεβλημένα μέρη του φυτού σε συνθήκες υψηλής υγρασίας καλύπτονται από την χαρακτηριστική πλούσια γκρί εξάνθηση του παθογόνου. Στους καρπούς, επίσης, παρουσιάζονται οι κηλίδες «φάντασμα» (ghost spots) κάτω από συνθήκες υψηλής υγρασίας. Είναι μικροί λευκοκίτρινοι δακτύλιοι μεγέθους 3-10mm με νεκρωτικό στίγμα στο κέντρο. που θυμίζει νύγμα εντόμου. Οι κηλίδες «φάντασμα» έχουν κίτρινη απόχρωση και παρότι είναι τελείως επιφανειακές μειώνουν την εμπορική αξία των καρπών.
Καλλιεργητικά μέτρα: α) Καταστροφή των ζιζανίων, απομάκρυνση των υπολειμμάτων και των προσβεβλημένων φυτών. β) Περιορισμός της υγρασίας (καλός εξαερισμός, αραιή φύτευση, κανονικά ποτίσματα, κανονικά κλαδέματα, ψεκασμοί τις πρωινές ώρες). γ) Τήρηση της καλής υγιεινής στα θερμοκήπια με την απομάκρυνση άρρωστων, γηρασμένων ή νεκρών ιστών. δ) Απομάκρυνση μέρους του φυλλώματος από τη βάση του, όταν αυτό είναι πολύ πυκνό, ώστε να μην παραμένει ο μίσχος πάνω στο στέλεχος. ε) Χρησιμοποίηση πλαστικής ταινίας για τη στερέωση των φυτών, ώστε να αποφεύγονται οι πληγές στο στέλεχος. στ) Αποφυγή υπερβολικής αζωτούχου λίπανσης και ασβέστωση των όξινων εδαφών. ζ) Καλός αερισμός του θερμοκηπίου.
Χημική καταπολέμηση: Με εγκεκριμμένα σκευάσματα. Ο μύκητας αντιμετωπίζεται δύσκολα, επειδή εύκολα μπορεί να αναπτύξει ανθεκτικότητα στα μυκητοκτόνα.