Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Εγκατάσταση της εφαρμογής σε κινητό Blackberry Βρείτε μας στο Facebook

Μια startup από τον Βόλο έφτασε στην Καλιφόρνια και φέρνει επανάσταση στον αγροδιατροφικό τομέα

«Είμαστε παθιασμένοι με την επίλυση ενός πολύ σοβαρού προβλήματος: της πείνας σε ολόκληρο τον κόσμο.»

Του Γιάννη Γορανίτη - liberal.gr

Η αλήθεια είναι ότι παρά τα τεράστια περιθώρια και τις ευκαιρίες που προσφέρει ο αγροτικός κλάδος, οι εταιρείες τεχνολογίες έχουν αδιαφορήσει επιδεικτικά, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Μία από τις πιο φωτεινές είναι και η Centaur Analytics, που ιδρύθηκε το 2014 με στόχο να παντρέψει τις πιο σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις με την παλαιότερη βιομηχανία του πλανήτη.

«Είμαστε παθιασμένοι με την επίλυση ενός πολύ σοβαρού προβλήματος: της πείνας σε ολόκληρο τον κόσμο. Σήμερα το 17% των τροφίμων χάνεται ή καταστρέφεται κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης και της διαμετακόμισης, ενώ εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο δεν έχουν τα απαραίτητα για να θρέψουν τις οικογένειές τους», δηλώνουν οι ιδρυτές του startup Centaur Analytics. Στις αναπτυσσόμενες χώρες μάλιστα το ποσοστό φτάνει στο 30%.

Με αυτό το δεδομένο αποφάσισαν να αξιοποιήσουν το Internet Of Thing και την ανάλυση δεδομένων προκειμένου να δημιουργήσουν λύσεις για αγρότες και άλλους εμπλεκόμενους στον κλάδο της αγροδιατροφής. Οι λύσεις αυτές θα επιτρέπουν την παρακολούθηση και την προστασία της παραγωγής σε όλα τα στάδια μετά την συγκομιδή.

Τα πρώτα βήματα του AgTech (Αγροτικής Τεχνολογίας) startup έγιναν στον Βόλο, αλλά γρήγορα άνοιξε τα φτερά του σε διεθνές επίπεδο και έχει πλέον έδρα στη Ventura της Καλιφόρνια.

Πώς θα προστατεύσουν την αγροτική παραγωγή

Στη φάση της αποθήκευσης της σοδειάς καταγράφονται και οι μεγαλύτερες απώλειες για τους παραγωγούς –σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι απορρίπτεται σοδειά αξίας $1 τρισ. Σε μια προσπάθεια να μειωθεί το δυσθεώρητο αυτό ποσό και βέβαια να γίνουν διαθέσιμα ακόμη περισσότερα και σαφώς ποιοτικότερα αγροτικά προϊόντα, η ομάδα της Centaur Analytics αναπτύσσει μία καινοτόμο πλατφόρμα.

Μέσω αυτής ο αγρότης, ο μεσάζοντας ή ο έμπορος μπορούν να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο ουσιαστικές λεπτομέρειες για τη σοδειά (από την ποιότητα και τη σύνθεση του αέρα, μέχρι τα επίπεδα υγρασίας, την ακριβή θερμοκρασία, την ποσότητα των εντομοκτόνων, τα επιβλαβή αέρια και πολλούς ακόμη δείκτες). Η πληροφορία μεταδίδεται από ειδικούς αισθητήρες, οι οποίοι επίσης κατασκευάζονται από την ελληνική εταιρεία. Οι σένσορες αυτοί τοποθετούνται σε σιλό, χώρους αποθήκευσης, μέσα μεταφοράς, αλλά και σε οποιονδήποτε άλλο χώρο φιλοξενεί τα αγροτικά προϊόντα και συλλέγουν δεδομένα τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται στις συνδεδεμένες συσκευές των χρηστών (κινητά, tablets, PCs).

Στόχος της διαδικασίας είναι να καταστεί εφικτή η παρακολούθηση της σοδειάς από τη στιγμή που θα αποθηκευτεί για πρώτη φορά έως ότου φτάσει στο ράφι του καταστήματος και βέβαια να ενημερώνει τους εμπλεκόμενους για πιθανά προβλήματα (π.χ. αλλοιώσεις λόγω υψηλής υγρασίας και θερμοκρασίας, προσβολή από έντομα κ.α.), ώστε να τα επιλύσουν έγκαιρα, προτού το προϊόν φτάσει στον τελικό καταναλωτή.

Αναλυτικές λεπτομέρειες για τα προϊόντα και τις λύσεις που σχεδιάζει, μπορείτε να διαβάσετε στο επίσημο site της.

Η χρηματοδότηση του $1,3 εκατ.

Το πρωτότυπο και άκρως υποσχόμενο concept δεν τράβηξε το ενδιαφέρον μόνο της Silicon Valley, που έσπευσε να «υποδεχτεί» την ελληνική ομάδα στην Καλιφόρνια, αλλά και επενδυτών από όλο τον κόσμο. Τον περασμένο Σεπτέμβριο άντλησε συνολική χρηματοδότηση $1,3 εκατομμυρίου, με βασικό χρηματοδότη το ισραηλινό επενδυτικό κεφάλαιο OurCroud First, τη συμμετοχή του PJ Tech Catalyst Fund και του επενδυτή Avi Reichental, ο οποίος πλέον συμμετέχει στο management της επιχείρησης ως πρόεδρος του ΔΣ.

Ο ένας εκ των ιδρυτών και πλέον CCO της εταιρείας, Βασίλης Σωτηρούδας δηλώνει ότι αφετηρία για την ίδρυση της Centaur ήταν το όραμά του να βελτιώσει την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και τη διαφάνεια της διακίνησης προϊόντων, προκειμένου όλες οι οικογένειες να μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη της υγιεινής και ωφέλιμης διατροφής. Το όραμα αυτό συμμερίζεται και CEO της εταιρείας Σωτήρης Μπαντάς, ο οποίος διαθέτει πολυετή εμπειρία σε εταιρείες τεχνολογίας στη Silicon Valley, όπως και η υπόλοιπη ομάδα της Centaur Analytics εντός και εκτός Ελλάδας.

Οι εγκαταστάσεις έρευνας και ανάπτυξης πάντως, παραμένουν στον Βόλο, όπου και θα απασχοληθεί επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό και ερευνητές. Αυτό το διάστημα μάλιστα είναι ανοιχτές «ευκαιρίες καριέρας» (δείτε τις στο site της Centaur). 

 

Νέα / Ενημερώσεις

TOTRIL, ζιζανιοκτόνο για κρεμμύδια: Χορήγηση έγκρισης 120 ήμερων / Νέα / Ειδήσεις (Δευτέρα 9 Απριλίου 2018)
Στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων www.agrotikianaptixi.gr και του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. www.opekepe.gr. / ΥΠΑΑΤ - Επίκαιρα Θέματα & Νομοθετικό Έργο (Τετάρτη 4 Απριλίου 2018)
Διευκρινήσεις για τις βεβαιώσεις νεοεισερχόμενων αγροτών και την υποχρέωση τήρησης λογιστικών βιβλίων / Νέα / Ειδήσεις (Δευτέρα 2 Απριλίου 2018)
Σημαντικές αλλαγές στα Σχέδια Βελτίωσης φέρνει τροποποιητική απόφαση ως προς την επιλεξιμότητα δαπανών / Νέα / Ειδήσεις (Δευτέρα 2 Απριλίου 2018)
Εφαρμογή για αποτελεσματική άρδευση / Νέα / Ειδήσεις (Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018)
Ανοίγει δρόμους η αγριελιά: Η αξιοποίησή της σε αναδασώσεις και εκτάσεις νέων αγροτών Μετά την εργαστηριακή ανίχνευση σημαντικού ποσοστού φαινολών, Ω3 και Ω6 / Νέα / Ειδήσεις (Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018)
Νόμιμα και Παράνομα γεωργικά φάρμακα: Πως να τα αναγνωρίσετε Οδηγίες για τους επαγγελματίες χρήστες / Blogs (Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018)
Όχι μόνο σε ένα κατάστημα αγροεφοδίων ο υπεύθυνος γεωπόνος Ένας υπεύθυνος επιστήμονας μπορεί να απασχολείται σε περισσότερα από ένα καταστήματα γεωργικών φαρμάκων / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017)
Η Κομισιόν ανανέωσε για 5 χρόνια ακόμη την χρήση του φυτοφαρμάκου glyphosate Ανανέωσαν για πέντε χρόνια την άδεια για το ζιζανιοκτόνου / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017)
Γιατί απαγορεύεται η διακίνηση καρπών εσπεριδοειδών με κοτσάνι και φύλλα Aπό την Κοινοτική νομοθεσία / Νομοθεσία (Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017)