Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook

Καολινίτης - Φυσικό ορυκτό προϊόν και Βιολογικό εντομοκτόνο

Τα πλεονεκτήματα από τη χρήση του και ο τρόπος εφαρμογής του

Ο Καολινίτης είναι ένα αργιλοπυριτικό ορυκτό, με χρώμα λευκό ή υπόλευκο και χημικό τύπο Al2Si2O5(OH)4. Φημολογείται ότι για αρκετά χρόνια ο καολίνης ήταν το μυστικό συστατικό που χρησιμοποιούσαν οι κινέζοι για την παραγωγή τής ποζολάνης και στην κινέζικη διαλεκτό (κάο-λιν) σημαίνει ψηλό βουνό.
Κοιτάσματα καολίνη υπάρχουν στη Γαλλία , τη Γερμανία , την Ιταλία , τη Μ. Βρετανία και στη χώρα μας, στην Αίγινα και τη Μήλο.
   
ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΟΛΙΝΙΤΗ ΕΙΝΑΙ TA ΕΞΗΣ:
  • Εχει εντομοαπωθητική δράση, και ακαρεοαπωθητική.
  • Καθιστά δυσχερή τη διατροφή και την ωοθεσία πάνω στους καρπούς, των εντόμων-εχθρών μετά τον ψεκασμό.
  • Προστατεύει τη καλλιέργεια από ηλιακά εγκαύματα και θερμικές καταπονήσεις (θερμικό στρές).
  • Εμποδίζει την καρπόπτωση από τις προσβολές.
  • Βελτιώνει αρκετά το χρώμα των καρπών.
  • Μπορεί να συνδυαστεί και με άλλα σκευάσματα (π.χ. χαλκό, διαφυλλικά λιπάσματα κλπ).
  • Είναι ένα υλικό φυσικό, χωρίς τοξικότητα για το άνθρωπο, που δρα μηχανικά.
  • Έχει εύκολη εφαρμογή με ψεκασμό και δεν αφήνει υπολείμματα στο βυτίο ψεκασμού ή στον ψεκαστήρα προπίεσης, λόγω της μικρής του κοκκομετρίας.
  • Το επίστρωμα (φιλμ) καολίνη, καλύπτει τα φυτά ενώ επιτρέπει τη φωτοσύνθεση, αντανακλά τις βλαβερές IR και UV ακτινοβολίες αυξάνοντας έτσι τη δέσμευση του άνθρακα και εμποδίζοντας τα ηλιοκαύματα.
Φωτογραφία: Παλιό ορυχείο καολίνη στη Μήλο, θέση Φίλλη.
 
Ο καολινίτης εκτός από τις σύνηθες εφαρμογές του έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση του δάκου της ελιάς και της ψύλλας της αχλαδιάς . Σε πολλά μέρη της Ελλάδας που υπάρχουν βιολογικοί ελαιώνες, η καταπολέμηση του δάκου και άλλων εχθρών-εντόμων γίνεται με ψεκασμό καολίνη. Είναι υψηλής καθαρότητας φυσικό ορυκτό, το οποίο δημιουργεί ένα λεπτό στρώμα πάνω στους καρπούς και στο φυτό όταν ψεκαστεί. Η κολλοειδής σκόνη του καολινίτη, ψεκαζόμενη στη φυλλική επιφάνεια των δέντρων, δημιουργεί μία λεπτή άσπρη κονιώδη υγροφοβική μεμβράνη, που δρα απωθητικά στους ζωικούς εχθρούς, τόσο για τη σίτιση τους, όσο και για την εναπόθεση των αυγών τους. Μάλιστα στην περίπτωση των αφίδων (μελίγκρων) διαπιστώθηκε αλλαγή της συμπεριφοράς τους, αφού ασχολούνται περισσότερο με την απαλλαγή από τη σκόνη και όχι με την ωοτοκία.
 
Η απωθητική δράση του καολίνη, αποδίδεται στο οτι παρεμβαίνει αρνητικά στο να αναγνώρισει το έντομο - εχθρός τα φυτά που πρόκειται να προσβάλει. Επίσης η κονιώδης αυτή μεμβράνη παρεμποδίζει την προσβολή των φυτών και από διάφορα άλλα παθογόνα, όπως μύκητες και βακτήρια αφού τα σπόριά τους δεν βρίσκουν πρόσφορο περιβάλλον. Είναι επίσης γνωστό ότι η σκόνη του καολίνη επιδρά θετικά στην ανάπτυξη των φυτών και στην προστασία τους από το θερμικό στρες (απότομες αλλαγές θερμοκρασίας). Είναι αδρανές υλικό, δεν αντιδρά με άλλες ενώσεις και έχει έγκριση χρήσης σε ευρύ φάσμα φυτών, όπως τα φασόλια, τα τεύτλα, τις πατάτες, τη μελιτζάνα, τη τομάτα, την πιπεριά, τα εσπεριδοειδή, τα μηλοειδή, τα πυρηνόκαρπα, την ελιά, τις μπανάνες, το καλαμπόκι, το βαμβάκι, τα κολοκυνθοειδή, το αμπέλι, την καρυδιά, τα καλλωπιστικά φυτά, την αραχίδα, τη σόγια, τα σιτηρά, τις φράουλες, τα ζαχαρότευτλα, τα αποθηκευμένα προϊόντα, την αγκινάρα, το γκότζι μπέρι κ.α.

Οι ψεκασμοί συνιστώνται να γίνονται κατά περίπτωση, ανά 10 – 14 μέρες. Απαραίτητη είναι η πλήρης διαβροχή του φυτού και το ψεκαστικό διάλυμα πριν την εφαρμογή του πρέπει να ανακατεύεται σχολαστικά. Δεν παρουσιάζει τοξικότητα για τον άνθρωπο και τις μέλισσες. Μπορεί να συνδιαστεί με πολλά φυτοφάρμακα και λιπάσματα, δεν βλάπτει τους οργανισμούς μη στόχους και δεν ασκεί καμία επίδραση στις μέλισσες. Ο καολίνης με τη μορφή σκόνης επιπάσεως, χρησιμοποιείται για την πρόληψη των τσιμπημάτων της ψύλλας της αχλαδιάς (Psylla pyricola), της βρωμούσας (Lygus lineolaris), του Θρήπα στο Αμπέλι (Frankliniella occidentalis), του Δάκου της ελιάς (Bactocera Oleae), και πολλών άλλων εχθρών. Η συνιστώμενη ποσότητα ψεκαστικού υγρού ανά στρέμμα είναι 100 - 200 lt, με αναλογία 2 - 5 kgr καολίνη σε 100 lt νερού. Αλλά για ακριβή δοσολογία, τρόπο εφαρμογης, και συνδιαστικότητα με άλες μεθόδους πρόληψης, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τις ετικέτες των σκευασμάτων (θα τις βρείτε και εδώ στο Plant Protection - plantpro.gr) ή τους τοπικούς γεωπόνους. Eδω στο Plantpro.gr μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για κάθε ζωικό εχθρό.

Ειδικά για την αντιμετώπιση της ψύλλας της αχλαδιάς πρέπει να παρακολουθείται ο πληθυσμός της, ώστε η επέμβαση με καολίνη να γίνεται μόνο όταν χρειάζεται. Ο ψεκασμός διενεργείται πριν την ωοτοκία της Ανοιξη και πριν την ανθοφορία, με την πρώτη επέμβαση να πραγματοποιείται το Χειμώνα πριν την πράσινη κορυφή και τη δεύτερη με την πτώση των πετάλων. Την περίοδο αυτή ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να γίνουν 3 επεμβάσεις με μεσοδιάστημα 7-10 ημερών. Στη συνέχεια οι επεμβάσεις πρέπει να εφαρμόζονται ανά 7 - 14 ημέρες αλλά το πολύ μπορεί να γίνουν άλλοι 3 ψεκασμοί. 
 

Νέα / Ενημερώσεις

Thiacloprid: Ανάκληση έγκρισης όλων των σκευασμάτων που περιέχουν τη δραστική Calypso, Coyote, Biscaya, Proteus, Sonido / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020)
Chlorpyrifos: Ανάκληση έγκρισης όλων των σκευασμάτων που περιέχουν τη δραστική Dursban, Chloract, Pyrinex, Pyrifos, Di-Linger κ.α. / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020)
Νέα δεδομένα για τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Xylella fastidiosa / Νέα / Ειδήσεις (Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020)
Ενημερωτικό Δελτίο Φεβρουάριος-Μάρτιος 2020 - Plantpro.gr / Ενημερώσεις (Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020)
Πότε και πού απαγορεύεται η εφαρμογή αζωτούχων λιπασμάτων σύμφωνα με τους Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης για την προστασία του περιβάλλοντος / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020)
Η Ολλανδία παράγει σε αξία 1700 ευρώ το στρέμμα, το Ισραήλ 1290 και η Ελλάδα μόλις 190… «Η Ολλανδία ακολουθεί πολιτική αγοράς, το Ισραήλ πολιτική καινοτομίας και η Ελλάδα πολιτικές σκοπιμότητες» / Νέα / Ειδήσεις (Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020)
Γενικές αρχές της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας Ολοκληρωμένη διαχείριση καλλιεργειών / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020)
Όσα δεν γνωρίζετε για το Βόρακα και τις άλλες χρήσεις του Καθαριστικό, απωθητικό εντόμων και τρωκτικών / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019)
Επετεύχθη η μη επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στο ελληνικό ελαιόλαδο και τις βρώσιμες ελιές Πλήγμα για την Ισπανία - Παραμένει ο ανταγωνισμός από την Ιταλία / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019)
Ελεοκομική περίοδος 2019-2020 - Ενημερωτικό Δελτίο plantpro.gr / Ενημερώσεις (Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019)