Πληροφορίες για την δραστική ουσία Salicylic acid (Σαλικυλικό οξύ)
Το σαλικυλικό οξύ (salicylic acid) είναι μια φαινολική ένωση που παράγεται φυσικά από τα φυτά και έχει σημαντικό ρόλο στην άμυνα και στη ρύθμιση φυσιολογικών λειτουργιών. Είναι ένα από τα πιο μελετημένα φυτικά "σήματα" (signal molecules) και χρησιμοποιείται στη γεωργία ως βιοδιεγερτικό και αντιστρεσογόνο μέσο.Έχει τον τύπο C7H6O3. Αυτό το άχρωμο κρυσταλλικό οργανικό οξύ χρησιμοποιείται ευρέως στην οργανική σύνθεση και λειτουργεί ως φυτική ορμόνη. Προέρχεται από τον μεταβολισμό της σαλικίνης.
Είναι ένα φυσικό φυτορμόνιο (σαν την αυξίνη ή το εθυλένιο).
Παράγεται ενδογενώς από τα φυτά όταν δέχονται βιοτικό ή αβιοτικό στρες.
Έχει ρόλο σήματος ενεργοποίησης της άμυνας (systemic acquired resistance – SAR).
Εφαρμογές στη γεωργία
- Βιοδιεγερτικό κατά στρες
- Ξηρασία, παγετός, θερμοπληξία, αλατότητα
- Προετοιμάζει το φυτό να αντιδράσει προληπτικά σε στρες
- Αντιμυκητιακή/Αντιβακτηριακή προστασία
- Ιδιαίτερα χρήσιμο σε καλλιέργειες που προσβάλλονται από μύκητες (π.χ. φουζάριο, περονόσπορος)
- Αναστολέας ανάπτυξης φυτών, υπό συγκεκριμένες συνθήκες
- Αναστέλλει την ανάπτυξησε υψηλές δόσεις ή σε συνθήκες χωρίς στρες
- Ενεργοποιεί άμυνα, δηλαδή το φυτό δίνει "προτεραιότητα" στην προστασία
- Βελτίωση ανάπτυξης και παραγωγής
- Βοηθά στην καλύτερη αξιοποίηση των θρεπτικών και καθυστέρηση γήρανσης των φύλλων
- Μετασυλλεκτική εφαρμογή
- Σε φρούτα (π.χ. ντομάτα, μήλο, ροδάκινο) παρατείνει διάρκεια ζωής, καθυστερεί σήψη
Ντομάτα, πιπεριά, πατάτα (αντοχή σε ιούς/μύκητες, βελτίωση παραγωγής)
Αμπέλι, μήλα, εσπεριδοειδή (αντοχή σε στρες, ποιότητα καρπού)
Φράουλα, καρποφόρα (παρατεταμένη αντοχή, βελτίωση φωτοσύνθεσης)
Ρύζι, σιτάρι, βαμβάκι (αντοχή σε παθογόνα και αλατότητα)
Άλλες χρήσεις: χρησιμοποιείται ως συντηρητικό τροφίμων, βακτηριοκτόνο και αντισηπτικό.