Πληροφορίες για την δραστική ουσία Harpin (Χαρπίνη)
Η Χαρπίνη ή Harpin είναι πρωτεΐνη που προέρχεται από το φυτοπαθογόνο βακτήριο Erwinia amylovora, ειναι το βακτίριο που ευθύνεται για το Βακτηριακό κάψιμο σε δενδρώδεις καλλιέργειες όπος τα μηλοειδή.Οι Χαρπίνές δεν είναι τοξικές για το φυτό, δεν είναι παθογόνά, αλλά το “ξεγελούν” ώστε να ενεργοποιήσει τους αμυντικούς μηχανισμούς του.
Ανήκουν στους PAMPs (Pathogen-Associated Molecular Patterns).
Η Harpin δεν σκοτώνει παθογόνα ή έντομα άμεσα, αλλά ενεργοποιεί βιοχημικές άμυνες του φυτού, όπως:
- Ενεργοποίηση γονιδίων άμυνας (π.χ. PR-genes – pathogenesis-related genes).
- Σύνθεση φαινολικών ενώσεων, λευκίνης, σαλικυλικού οξέος και άλλων αμυντικών μορίων.
- Επάγει συστημική αντίσταση (ISR – Induced Systemic Resistance ή SAR – Systemic Acquired Resistance).
- Βελτιώνει την ανάπτυξη και τη φωτοσυνθετική ικανότητα μέσω αύξησης της ενεργητικής μεταφοράς.
- Αναπτύσσει ισχυρότερη αντίσταση σε παθογόνα
- Αντέχει περισσότερο σε στρες (ξηρασία, θερμοκρασία, UV)
- Βελτιώνει τη φυσιολογία του και τη φωτοσύνθεση
- Μύκητες (Botrytis, Alternaria, Fusarium, Peronospora, Phytophthora)
- Βακτήρια
- Αβιοτικές καταπονήσεις (ξηρασία, αλατότητα, θερμοκρασία)