Πληροφορίες για την δραστική ουσία Αλγινικό οξύ
To Αλγινικό οξύ ή και αλγίνη είναι ένα φυσικό πολυμερές που αποτελείται από δύο μονομερή:μαννουρονικό οξύ (M) και γκουλουρονικό οξύ (G). Είναι οργανική χημική ένωση, πολυσακχαρίτης που βρίσκεται στα φαιοφύκη. Εξάγετε σε μεγάλο βαθμό απο φύκια Macrocystis pyrifera, το μεγαλύτερο είδος από γιγαντιαίες κέλπιες.
Σχηματίζει πηκτώματα (gels) σε παρουσία ασβεστίου (Ca²⁺) ή άλλων δισθενών ιόντων.
Είναι υδατοδιαλυτό και βιοαποικοδομήσιμο.
- Βιοδιεγερτικό εδάφους και φυλλώματος
- Το αλγινικό οξύ και τα άλατά του (κυρίως αλγινικά ασβέστιο & νάτριο) βελτιώνουν:
- Τη δομή του εδάφους (aggregation)
- Την ικανότητα συγκράτησης νερού
- Τη μικροβιακή δραστηριότητα της ριζόσφαιρας
- Το αλγινικό οξύ και τα άλατά του (κυρίως αλγινικά ασβέστιο & νάτριο) βελτιώνουν:
- Φυσικό εδαφοβελτιωτικό
- Δημιουργεί γέλη στο έδαφος που συγκρατεί την υγρασία και τα θρεπτικά.
- Βοηθά την ανάπτυξη της ριζικής μάζας.
- Ιδανικό για ξηρές περιοχές ή καλλιέργειες με περιορισμένο νερό.
- Διευκολύνει την πρόσληψη θρεπτικών
- Δρα ως καλλιεργητικό υπόστρωμα που:
- Διευκολύνει την πρόσβαση σε P, K, Ca, Mg
- Ενισχύει τη διείσδυση άλλων συστατικών (π.χ. αμινοξέα, ορμόνες)
- Μελέτες σε καλαμπόκι, ντομάτα, ελιά έδειξαν οτι Αυξάνει την βιομάζα και την των ανάπτυξη ριζών
- Μειώνει απώλειες νερού από τα εδάφη